Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Boros-Dráva és Aljmaski rit ökológiai revitalizációja

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2018. május 29., kedd 13:05

                                        
Sajtóközlemény: Felesleges hordaléktól mentesül a Boros-Dráva és a Boros tó Old térségében

Az 1.139.105,89 EUR-s Európai Uniós projekt támogatásból a Boros-Dráva magyar oldali munkáira 542.910,25 EUR jut, melynek keretében a lerakódott iszapot szívó-kotró gép segítségével tervezik eltávolítani a mederből a szakemberek, ezzel biztosítva a vizek szabad lefolyását.  Az iszap eltávolításával, a vízfelület növekedésével, a benőttség csökkenésével a vízminőség javulását is el lehet érni. Az eltávolított hordalékot Oldon két közeli, korábbi anyagnyerő hely területén helyezik el.

A projekt további célja a horgászturizmus fejlesztése, a térség turisztikai vonzerejének növelése. Ennek érdekében a területen 11 új stég építését tervezik a rossz állapotú régiek helyén, valamint őshonos halfajokat is telepítenek a Boros-Drávába.
Jelen projekt keretében a felhalmozódott hordalék körülbelül felének eltávolítása finanszírozható, másik felét egy következő pályázat keretében tervezik elvégezni a szakemberek.

A projekt megvalósítása 2017. szeptember 1-én kezdődött meg az előkészületi munkákkal, az ünnepélyes megnyitó rendezvényre 2018. május 29-én került sor, ahol még a terepi kivitelezés megkezdése előtt tájékoztatást nyújtottak a projekt partnerek az érintett szervezeteknek. A munkálatok legkésőbb 2019. február 28-ig fejeződnek be.

További információ Hegedüs Gergely projektmenedzsertől kérhető: +36 72 506 384 hegedus.gergely@ddvizig.hu, valamint tájékozódni lehet a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság weboldalán: http://ddvizig.hu/hu/nemzetkozi-palyazatok-baranya-megye
A Programról további információkat olvashat a www.huhr-cbc.com weboldalon.

Ez a közlemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A dokumentum tartalmáért kizárólag a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felelős és az semmilyen módon nem tekinthető az Európai Unió, illetve az Irányító Hatóság Álláspontjának. (INTERREG V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020, HUHR/1601/2.2.1/0016)