Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Megkezdődik a „Záportározó építése a Baranya- csatorna vízgyűjtőjén” elnevezésű beruházás kivitelezése

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2017. szeptember 18., hétfő 08:46

                                                                       infoblokk_KA2

2017. szeptember 18.
DÉL-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG

Sajtóközlemény             
Megkezdődik a „Záportározó Építése A Baranya Csatorna Vízgyűjtőjén” elnevezésű beruházás kivitelezése (Kehop-1.5.0-15-2016-00007)

A fejlesztés eredményeként a Baranya csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentése, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartása valósítható meg, a tervezett tározó kialakításával. Az 1 907 000 000 Ft értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházásnak köszönhetően csökken a térségben az árvízi károkozás mértéke, az aszályos időszakokban pedig biztosítható a víz pótlása, ezáltal kiegyenlítettebbé válik a vízgazdálkodás. A projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A projekt Magyarhertelend és Magyarszék településeken valósul meg.

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. évi május–június havi esőzésekből kialakult árhullámok. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - mint az érintett térség vízkészlet-gazdálkodásáért felelős állami szervezet - elkészíttette a „Tározási lehetőségek a Baranya-csatorna vízgyűjtőjén” elnevezésű műszaki tanulmánytervet. A tanulmányterv feltárta a tározó építésére alkalmas helyeket a Baranya-csatorna vízgyűjtő területén lévő jelentősebb vízfolyásokon.

A Magyarszéki tározó a tervezett tározók közül a legnagyobb záportarozási kapacitással valósítható meg, ezért vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe. A Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. Komplex hasznosíthatósága miatt további gazdasági lehetőségeket teremt a térségben. A tározó üzemvízszinten 28 hektár nagyságú állandó vízborítottsággal fog rendelkezni. Árvíz esetén 54 hektár nagyságú területen tervezett az elöntés.
Üzemi vízszinten a tározó jóléti és horgászhasznosítású is lehet.
A projekt keretében a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő vízrajzi mérőállomás építése is megvalósul Magyarhertelend község területén.

A fejlesztés megvalósulásának tervezett időtartama: 2017. 05. 15. – 2019. 10. 31.

A projektről bővebb információt a www.ddvizig.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Polgár Károly, osztályvezető                                                   Gscheidt Ildikó, projektmenedzser
+36 30 989 3714                                                                    +36 72 506 307
polgar.karoly@ddvizig.hu                                                        gscheidt.ildiko@ddvizig.hu


Helyszínrajz

helyszinrajz

Látványterv
latvanyterv

 

 

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 18., hétfő 13:03
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat