Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Befejeződtek a ’Drávai kerékpárút’ elnevezésű beruházás Baranya megyei szakaszának munkálatai 2014.12.11.

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2014. december 11., csütörtök 18:31

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Hrvatske vode (Horvát Vizek) vízgazdálkodással foglalkozó szervezettel közös projekt keretében közel 10 km-es töltésszakaszon építette ki, illetve újította fel a Dráva menti töltésen lévő koronaburkolatot, ami az árvízvédekezést és a kerékpáros turizmust egyaránt szolgálja majd.

A projektzáró rendezvényre Horvátországban került sor 2014. december 11-én.

Napjainkban Magyarországon és Horvátországban is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a határterület természeti értékeinek megismerése iránt. A változatos szépségű tájak és a relatív alacsony szintkülönbségek jó lehetőséget kínálnak a kerékpározáshoz.

A kerékpáros turizmus fejlődése nagymértékben függ a megfelelően kialakított közlekedési hálózattól. A közutak a gépjárműforgalom miatt nem biztosítanak ideális feltételeket a kerékpárosoknak, erre lényegesen jobb lehetőséget kínálnak az árvízvédelmi töltéseken kialakított kerékpárutak.

A fejlesztéssel érintett szakasz a „Három Folyó Kerékpáros Túraútvonal” része, amely Ausztriából indul, Szlovénián keresztül éri el Magyarországot, ahol a Dráva és a Duna közötti szakaszon a Dél-Baranyai dombság lankáin halad.

A beruházás keretében magyar oldalon a Drávasztára és Révfalu közötti töltésszakaszon 3,2 km hosszban a burkolat javítására került sor, míg a Felsőszentmárton és Szentborbás közötti közel 6,5 km-es szakaszon új burkolat épült. Horvát részről 17,225 km töltéskorona burkolat modernizációja valósult meg két szakaszon. Az egyik szakasz a Duna-Dráva töltésen halad, mely Eszék Városát köti össze a Kopácsi rét Természetvédelmi Területtel. A másik töltésszakasz a Duna mentén Darázs község valamint a térség északi részén található horvát-magyar határ között húzódik.

A magyar-horvát határvidéken a természeti értékek megőrzését is pozitívan befolyásolja a kerékpáros közlekedés, a  kerékpáros hálózatok fejlesztése. A javuló feltételek segítik az egészséges életmód, környezetbarát közlekedés, környezetbarát közlekedési eszközök fokozottabb használatának ösztönzését, és a forgalombiztonsági helyzet javítását - mondta el Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

Utolsó módosítás: 2014. december 12., péntek 09:17
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat