Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Befejeződött a ’Drávakeresztúri mellékág revitalizációja’ elnevezésű beruházás 2014. 11. 27.

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2014. november 27., csütörtök 19:21

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Hrvatske vode (Horvát Vizek) vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek közös projekt keretében tűzték ki célul a Drávakeresztúri mellékág természeti értékének állapotmegőrzését, annak javítását, turisztikai értékének fokozását. A projektzáró rendezvényre Horvátországban került sor 2014. november 27-én.

A Dráva magyar-horvát területein összesen mintegy 20 olyan mellékág található, mely rendezésre szorul. Egy közülük a magyar és horvát oldalon, a folyó bal partján található Drávakeresztúri mellékág, mely eddig az év mintegy 36 napján kapott csak frissvíz utánpótlást a Dráva felől. Ez az érték nagyon alacsony, és láthatóan nem volt elegendő a mellékág „működéséhez”. A mellékág alsó szakaszán létesült elzárás hatására a felső szakasz olyannyira feltöltődött, hogy elvesztette folyóvízi jellegét és eredeti funkcióját. A revitalizáció célja ezen állapotok javítása, a mellékág ismételt összekapcsolása az anyamederrel, a Dráva folyóval.

A mellékág revitalizációjához a feltöltődött részek eltávolításán túl szükség volt a meglévő elzárás átalakítására úgy, hogy azon keresztül biztosítva legyen a Dráva folyó vizének átáramlása. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a többi között e vízáramlás problémáit oldotta meg a magyarországi szakaszon a mederanyag, valamint e területen lévő fás szárú növényzet eltávolításával.

A mellékág alsó, horvát részén szintén a lerakódott mederanyag eltávolítás, továbbá a mellékág elzárás megbontásának elérése volt a cél. A munkák eredményeképp helyreáll a mellékág vízellátása az anyameder felől, biztosított lesz a napi vízcsere, megjelenik a folyóvízre jellemző növény és állatvilág, az épített környezet és a táj megszépül, növekszik a térség turisztikai értéke.

A Drávakeresztúri mellékág revitalizációja által érintett terület magyar szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park által védett, ezen belül NATURA 2000 terület.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

Utolsó módosítás: 2014. november 27., csütörtök 19:28
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat