Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Cún-Szaporca holtág vízpótlása az Ős-Dráva program keretében

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2015. november 19., csütörtök 12:54

A CÚN-SZAPORCA HOLTÁG VÍZPÓTLÁSA AZ ŐS-DRÁVA PROGRAM KERETÉBEN


A projekt a Fekete-víz vízfolyáson - Baranya megyében az Ormánságban - Cún és Szaporca települések térségében valósult meg. A projekt célterületének számító szaporcai medernek a feltöltődése napjainkban is folytatódik. Vízutánpótlás hiányában a holtágban a vízzel borított területek, és így a vizes élőhelyek is fokozatosan visszaszorulnak. A mesterséges beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében szükségessé vált a holtág megfelelő vízutánpótlásának biztosítása. A vízpótlás a Fekete-vízből duzzasztással tápcsatornán keresztül biztosítható.

A Cún–Szaporcai holtág vízpótlása a Fekete-vízből történik, amelyhez duzzasztó műtárgy épült. Az Cúni duzzasztó alkalmas a 100 éves visszatérési idejű nagyvizek átvezetésére.
A víz a duzzasztóval egybe épített vízkivételi zsilipen keresztül jut az 1250 m hosszú tápcsatornába, végül a holtágba. A tápcsatorna vízszállító képessége 400 l/s. A tápcsatornán az átközlekedést 3 db áteresz biztosítja, ezen kívül 1 db halrács és 1 db vízrajzi mérőszelvény épült.
A vízpótlás megvalósítását biztosító műszaki létesítményeken kívül, a holtág vízszintjének, a környező területek talajvízszintjének, valamint a Fekete-víz és a tápcsatorna által szállított vizek mennyiségének mérésére monitoring létesítmények épültek (3 db vízmérce, 5 db talajvízfigyelő kút, 1 db vízrajzi mérő műtárgy).

A kivitelezést több körülmény nehezítette, négy alkalommal alakult ki az átlagosnál magasabb vízállás a munkaterületen, ezért a projekt teljes időbeli átütemezése vált szükségessé a sikeres megvalósíthatóság érdekében.

A projekt lényegesebb eredményei:
• A természetes eredetű lefolyásból származó víz visszatartásával és a holtágba való vezetésével biztosíthatóvá vált a víz meghatározó szerepének visszaállítása a térségben.
• A projekt kapcsán teljesül az ökológiai és természeti értékek megóvása, a vizes élőhelyek fenntarthatósága, az őshonos fajok megtartása.
• A projekt során megvalósított fejlesztések hozzájárulhatnak az elmaradott ormánsági térség felemelkedése szempontjából fontos turizmus és természeti környezet fejlődésének elősegítéséhez.


További információval Németh Gábor projektmenedzser áll rendelkezésre (72 506 319).

Utolsó módosítás: 2015. november 19., csütörtök 12:59
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat