Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízkárelhárítási létesítmények 2021. évi őszi felülvizsgálata a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon – Pécs, 2021. november 30.

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2021. november 30., kedd 12:50

Az idei évben is sor került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő vízkárelhárítási létesítmények 2021. évi őszi felülvizsgálatára.  A felülvizsgálat szakterületei kiemelten fókuszáltak a vízkárok elleni védekezésre.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területe három megyét érint: Baranya megyét, Somogy megyét és kis részben Tolna megyét. Az Igazgatóság 10.000 km2-es területén 3200 km vízfolyás található.

Az éves felülvizsgálat célja, hogy a vizek kártételei elleni sikeres védekezéshez olyan preventív módszert biztosítson, melynek eredményes alkalmazásával – a felülvizsgálat lebonyolításával – a felülvizsgálati bejárásokon szerzett tapasztalatokra alapozva – a szükséges intézkedések meghatározása megtörténjen, az intézkedések végrehajtásával a vizek kártételeinek kockázata minimalizálódjon.

A felülvizsgálat során teljeskörűen átvizsgálásra kerültek az árvíz- és belvízvédelmi művek, szivattyútelepek állapota mellett a kezelésünkbe tartozó dombvidéki vízfolyások, tavak létesítményei, a védelmi anyagok, eszközök megléte és állapota, a vízrajzi létesítmények és telephelyeink állapota, valamint az informatikai, hírközlési eszközeink működőképessége és biztonsága.

A bejárásokat követően került sor a záró kiértékelő értekezletre. A kiértékelő szakmai anyagát a Bizottság tagjain és a szakbizottságok vezetőin kívül véleményezték a hatóságok, a társszervezetek, a vízi létesítmények üzemeltetői, a megyei jogú városok képviselői, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselői.

A 2021 novemberében megtartott kiértékelő értekezlet összefoglalójában elhangzott, hogy a 2021. évi Intézkedési tervben foglalt feladatokat teljesítettük. Árvízvédelmi és belvízvédelmi szakaszainkon az Igazgatóság vízkárelhárítási védelmi képessége biztosított. A felülvizsgálati bejárásokra a felelős szakmai egységek kiválóan felkészültek.

A 2021. évben elvégzett fenntartási munkák eredményeként az Igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások vízszállító képessége az engedélyben foglalt értékeknek megfelel.

Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett munkák ellenőrzése megtörtént és megállapítást nyert, hogy 2021-ben is sikerült javítani a vízfolyások vízelvezető képességét. A gépi munkavégzések és a kiegészítő kézi munkák lehetővé teszik, hogy a kisvízfolyások vizeit biztonságosan elvezessük, így elkerüljük a vízkárokat. Elhangzott továbbá, hogy 2021-ben a folyók vízállásai következtében kialakult hidrometeorológiai viszonyok miatt árvízvédelmi készültség elrendelésére nem volt szükség.

Az idei évben két védelmi gyakorlatot is tartottunk a Mohácsi Védelmi Központnál: 2021. június 9-én 18 fő részvételével és 2021. szeptember 23-án 22 fő részvételével. A gyakorlat során a DDVIZIG területén a közelmúltban levonult árvizek során tett beavatkozások is bemutatásra és elemzésre kerültek.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is részt vett azon az Országos Védelmi Gyakorlaton, melyet Szolnokon tartott a vízügy 2021. október 4. és 6. között, a Karcagi Gáborról elnevezett új, Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban. A gyakorlat programját szakmai árvízvédelmi előadások és gyakorlati feladatok alkották. Igazgatóságunkat 24 kollégánk képviselte itt, akik maradéktalanul teljesítették a számukra kijelölt feladatokat.

A záró kiértékelő értekezlet megtartásával és a 2022. évi Intézkedési Terv összeállításával a DDVIZIG a 2021. évi őszi felülvizsgálatát teljesítette.

Az Igazgatóság 2022. évi intézkedési tervének összeállítása és jóváhagyása – mely a jelentősebb szakmai feladatokat tartalmazza - napokon belül megvalósul.

Sajtómegkereséseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

Sajtókapcsolat: Jusztinger Brigitta PR munkatárs
Telefon: 30/ 985-4495

E-mail: jusztinger.brigitta@ddvizig.hu

Utolsó módosítás: 2021. november 30., kedd 12:59
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat