Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ültess a jövőnkért! - EGY FŐ - EGY FA ELVEN! A Barátúri-tónál november 21-re tervezett faültetésre – a járványhelyzet miatt – a tervek szerint 2021 tavaszán kerül majd sor!

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2020. november 09., hétfő 12:44

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon is nagyon fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, annak fenntartását és ápolását.
Meggyőződésünk, hogy a jövő generációjára csak úgy bízhatjuk értékeinket, s azok megóvását, ha megtanítjuk annak módjára. Ha bevonjuk azokba a kezdeményezésekbe, amelyek erről szólnak. Ha közösen ápoljuk és szépítjük-építjük környezetünket, ha közösen vigyázunk rá. 

A Magyarhertelend és Magyarszék községek határában, Barátúron megépült – és 2019 nyarán átadott – tározó a Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszánya-patakon érkező villámárvizek biztonságos levezetésére szolgál.
Nagyvizek levonulása esetén a maximális elöntés 54 hektár. A tározó hossztöltéses kialakítású, a hossztöltésen lévő 60 méter szélességű oldalbukón keresztül ömlik a tározótérbe a Baranya-csatorna többlet vízhozama.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósult meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában.
Az idei évben a kötelező fenntartási munkák felett a tó flórájának egészséges arányait fenntartva, az üzemvízszint beállításán is dolgoztak munkatársaink, szakembereink.

A tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása a térségben jelentősen érezhető lesz, az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni, árvíz esetén.
A tározó az év nagy részében 28 hektár nagyságú állandó vízborítással rendelkezik.  Így nagy jelentősége van a települési önkormányzatokkal való közös gondolkodásnak, hogy közösen vigyázzunk rá, s óvjuk meg a szennyezésektől.

Ezért is csatlakoztunk a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, s ültetünk fát nagy örömmel Barátúron, a régió legnagyobb kapacitású záportározójánál.
A fák benépesítik majd ezt a területet, árnyékot adnak, tisztítják a levegőt és szebbé teszik ezt az egyébként is csodálatos környezetet, a tó környékét.
A föld élete drámai módon változik. Fel kell hívnunk a figyelmet vizeink megóvására is, melyek a környezetünk részei, s életünk nélkülözhetetlen és pótolhatatlan természeti kincse is.
A közös faültetéssel egyben a víz és az ember sokoldalú kapcsolatára, egyúttal a klímaváltozásra és a környezetvédelemre is felhívjuk a figyelmet.

Szervezetten, közös összefogással, a település polgáraival, a lakóközösségekkel, a társ-intézményekkel tudunk tenni lakókörnyezetünk élhetőbbé tételéhez.
Ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, az „Ültess a jövőnkért!” elnevezésű faültetéshez, Bencs Zoltán Igazgató Úr video-üzenetével:

https://www.facebook.com/ddvizig/posts/885595288845683?notif_id=1604919137348247¬if_t=page_post_reaction&ref=notif

Utolsó módosítás: 2020. november 10., kedd 08:49
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat