Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Lezajlott a vízkárelhárítási létesítmények 2022. évi őszi felülvizsgálata a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon – 2022. november 21.

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2022. november 21., hétfő 12:31

Az idei évben is sor került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálatára. 

A felülvizsgálat szakterületei kiemelten fókuszáltak a vízkárok elleni védekezésre.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területe három megyét érint: Baranya megyét, Somogy megyét és kis részben Tolna megyét. Az Igazgatóság 10.000 km2-es területén 3540 km vízfolyás található.

Az éves felülvizsgálat célja, hogy a vizek kártételei elleni sikeres védekezéshez olyan preventív módszert biztosítson, melynek eredményes alkalmazásával – a felülvizsgálat lebonyolításával – a felülvizsgálati bejárásokon szerzett tapasztalatokra alapozva – a szükséges intézkedések meghatározása megtörténjen, az intézkedések végrehajtásával a vizek kártételeinek kockázata minimalizálódjon.

A felülvizsgálat során teljeskörűen átvizsgálásra kerültek az árvíz- és belvízvédelmi művek, szivattyútelepek állapota mellett a kezelésünkbe tartozó dombvidéki vízfolyások, tavak létesítményei, a védelmi anyagok, eszközök megléte és állapota, a vízrajzi létesítmények és telephelyeink állapota, valamint az informatikai, hírközlési eszközeink működőképessége és biztonsága.

A felülvizsgálati bejárásokra a felelős szakmai egységek kiválóan felkészültek.

A bejárásokat követően került sor a záró kiértékelő értekezletre, ahol elhangzott, hogy az árvízvédelmi- és belvízvédelmi műtárgyaink védekezésre alkalmas, megfelelő fenntartottsági állapotban vannak.

A 2022 novemberében megtartott kiértékelő értekezlet összefoglalójában elhangzott, hogy a 2022. évi Intézkedési Tervben foglalt feladatokat teljesítettük. Árvízvédelmi és belvízvédelmi szakaszainkon az Igazgatóság vízkárelhárítási védelmi képessége biztosított. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felkészült mind a védekezések, mind a vízfolyásaink állapota és fenntartása terén.

A 2022. évben elvégzett fenntartási munkák eredményeként az Igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások vízszállító képessége az engedélyben foglalt értékeknek megfelel.

Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett munkák ellenőrzése megtörtént és megállapítást nyert, hogy 2022-ben is sikerült javítani a vízfolyások vízelvezető képességét. A gépi munkavégzések és a kiegészítő kézi munkák lehetővé teszik, hogy a kisvízfolyások vizeit biztonságosan elvezessük, így elkerüljük a vízkárokat. Elhangzott továbbá, hogy 2022-ben a folyók vízállásai következtében kialakult hidrometeorológiai viszonyok miatt árvízvédelmi készültség elrendelésére nem volt szükség, s nem volt szükség belvízvédekezésre sem.

Az aszályvédekezés kihívásainak való megfeleléshez aszálykörzet tervek készültek a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon.

A záró kiértékelő értekezlet megtartásával és a 2023. évi Intézkedési Terv összeállításával a DDVIZIG a 2022. évi őszi felülvizsgálatát teljesítette.

Az Igazgatóság 2023. évi intézkedési tervének összeállítása és jóváhagyása – mely a jelentősebb szakmai feladatokat tartalmazza - napokon belül megvalósul.

IMG_9261

IMG_9283

Fotók a záró kiértékelő értekezletről: Jusztinger Brigitta – DDVIZIG

DDVIZIG_2022_10_27_Dombvideki bejaras Somogy megyeben_7

DDVIZIG_2022_10_14_Arvizvedelmi muvek felulvizsgalata_9

DDVIZIG_2022_10_14_Arvizvedelmi muvek felulvizsgalata_10

DDVIZIG_2022_10_14_Arvizvedelmi muvek felulvizsgalata_2

Fotók: Váradi Nelli, Troszt Veronika, Kovács Tibor – DDVIZIG

DDVIZIG_2022_09_20_23_Arvizi Mutargy Felulvizsgalo Szakbizottsagi bejaras a DDVIZIG_en_1

DDVIZIG_2022_09_20_23_Arvizi Mutargy Felulvizsgalo Szakbizottsagi bejaras a DDVIZIG_en_3

Fotók: Erb Zsolt és Horváth Zoltán – DDVIZIG

Utolsó módosítás: 2022. november 21., hétfő 12:39
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat