Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Új tava van Baranya megyének. Elkészült a Baranya-csatornára tervezett záportározó, a Barátúri-tó

Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

2019. július 15., hétfő 08:32

A „Záportározó építése a Baranya-csatorna vízgyűjtőjén” elnevezésű projekt zárórendezvényét – mely az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának projektje –, tegnap tartottuk Magyarszéken és Magyarhertelenden.

Baranya megye legnagyobb kapacitással rendelkező záportározója a Barátúri-tó nevet kapta.

A nap programsorozata a magyarszéki Faluházban kezdődött a délelőtti órákban, majd a Barátúri-tó ünnepélyes átadásával folytatódott.

Ezt követően a másik érintett önkormányzat helyszínén, Magyarhertelenden, a Közösségi Centrum előtti téren ünnepeltük meg a beruházás befejezését, a lakossággal együtt.

A Magyarszéken lezajlott hivatalos zárórendezvényen köszöntőt mondott:

Nagy Csaba, Baranya megye országgyűlési képviselője, a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke, Bencs Zoltán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető hivatalvezetője, Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke, valamint Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere.

Ezt követően Polgár Károly, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztályának vezetője tartott vetítettképes beszámolót, a záportározó munkálatairól.

A Barátúri-tónál a beruházást megvalósító, kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tamás adta át a tavat a megbízó konzorciumnak.

A tó átadását és névadó ünnepségét is ezen a napon tartottuk.

A Baranya Megyei Önkormányzat és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pályázatot írtak ki a konzorciumban szereplő záportározó elevezésére. A rendezvényen Nagy Csaba képviselő úr és Márk László igazgató úr hirdette ki a tó nevét, s adta át a díjakat a kiírt névadó pályázat nyerteseinek.

A papi tószentelés után, a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták a tavat a lakosság számára.

A hivatalos szalagátvágási ceremónián részt vett:
Nagy Csaba, Baranya megye országgyűlési képviselője, a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke,
Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja,
Bencs Zoltán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető hivatalvezetője,
Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke,
Szeledi Katalin, Magyarhertelend polgármestere,
Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere,
és Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója.

A rendezvény Magyarhertelenden, a Közösségi Centrum előtti téren folytatódott – a meghívott vendégek mellett – a környező települések polgármesterei és jegyzői-, a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői-, valamint a lakosság részvételével.

Köszöntőt mondott Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke, a beruházást levezénylő projektvezető mérnök, Janotka János (Euroút Kft.), valamint Szeledi Katalin, Magyarhertelend polgármestere is.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében vissza nem térítendő EU forrásból valósult meg, közel 2 milliárd forint értékben. A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe. A Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. Az 53,5 hektáros, 1 280 000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában megépült tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

IMG_8715 DJI_0007

 
IMG_8772

IMG_8784

DJI_0011

DJI_0030

DJI_0153 

Utolsó módosítás: 2019. július 18., csütörtök 12:50
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat