Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A DRYvER projekt és a DRYRivERS alkalmazás bemutatása Hogyan segíthetjük az éghajlatváltozás hatásainak a vizsgálatát? – 2021. október 28.

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2021. november 02., kedd 13:18

Esemény kezdete: 2021. október 28. 09:30, csütörtök

Esemény vége: 2021. október 28. 12:00, csütörtök

Helyszín: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, 7623 Pécs, Köztársaság tér 7.

2021. október 28-án került megrendezésre a Hidrológus Klub, melynek témája ezúttal a 2020. szeptember 1-jén indult DRYvER projekt https://www.dryver.eu/ volt, mely a HORIZON2020 Európai Bizottság által finanszírozott program keretén belül valósul meg.

IMG_6992

Sághiné Juhász Ildikó, az MHT Baranya Megyei Területi Szervezet titkára köszöntötte az eseményen megjelenteket.

Multidiszciplináris konzorciumként 16 ország, 25 intézmény, több mint 100 szakértője, 9 mintaterületen, 4 éven át vizsgálja, hogy az éghajlatváltozás hatására fellépő kiszáradás hogyan változtatja meg a biológiai sokféleséget, a funkcionális integritást és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

A kutatók jelenlegi becslései szerint a világ folyóhálózatainak több mint fele kiszáradó jellegűvé vált. Mivel ez a jelenség drámaian, globálisan és tendenciózusan súlyosbodik, mindenképp megoldásokat kell találnunk.

A projekt egyik fő célja a Bükkösdi-víz vízgyűjtőterületre – a projekt magyarországi mintaterülete – vonatkozó stratégiák, eszközök és ajánlások kidolgozása a vízfolyás-hálózatok helyzethez alkalmazkodó kezeléséhez (adaptív menedzsmentjéhez). Az itt folyó adatgyűjtést és kutatást a PTE Hidrobiológiai Tanszéke és a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG), mint a vízfolyás vagyonkezelője koordinálja.

Csabai Zoltan

Dr. Csabai Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (PTE Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszék) – Az idén a Bükkösdi-víz eddig még soha ki nem száradó három ága is kiszáradt.

Csabai Zoltan_2

Dr. Csabai Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (PTE Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszék) előadása.

Okosztisztema funkciok es folyamatok

Kozonseg

Ökoszisztéma funkciók és folyamatok bemutatása.
A Hidrológus Klub érdeklődő közönsége.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai adatokat biztosít a projekthez. A magyarországi mintaterület kijelölésekor a Bükkösdi-víz vízhálózatára esett a választás, mivel ökológiai vízminőség szempontjából viszonylag természet-közeli állapotú és kevés külső emberi hatás éri. A kutatásokhoz a DDVIZIG elsősorban 23 felszíni állomás sokéves vízállás, ill. vízhozam adatsorait, 17 talajvízkút talajvízszint, 6 hidrometeorológiai állomás csapadék, hó, léghőmérséklet, valamint légnedvesség adatait biztosította. Emellett természetesen az alkalmazás használatával rendszeres adatrögzítés is zajlik.

A DDVIZIG másik szerepe a projektben a Katalán Víz Ügynökséggel (Agencia Catalana de l'Aigua) együttműködve koordinálja a “stakeholderek” (a megvalósításba bevont érintettek, a projekt eredményeit felhasználó gazdasági-társadalmi szereplők) tevékenységét, akik nyitottak a projekt által javasolt megoldások, ajánlások első kézből történő megismerésére, hajlandóak a saját szempontjaik és véleményük, igényeik megosztására, a projektbe történő beépítésére, ill. konkrét problémák megoldására.

A magyarországi mintaterületen kilenc stakeholder vállalta a projektben történő közreműködést, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Mecsekérc Zrt., Hetvehely Község Önkormányzata, a Pécsi Horgászegyesület, Abaliget Község Önkormányzata, a Mecsekerdő Zrt., Bükkösd Községi Önkormányzata, Helesfa Önkormányzata, valamint a Tógazda Halászati Zrt., akik szintén használják az alkalmazást.

IMG_7034

A Hidrológus Klub eseményén bemutatásra került a projekt keretében fejlesztett DRYRivERS applikáció.

A Hidrológus Klub eseményén bemutatásra került a projekt keretében fejlesztett DRYRivERS applikáció, mely jelenleg 19 nyelven – közöttük magyarul is – elérhető. A helyszínen lehetőség nyílt az alkalmazás kipróbálására, mely letölthető a GooglePlayStore-ból:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dryrivers

Az applikáció letöltését és használatát egy magyar nyelvű ismertető is támogatja, mely itt érhető el:
https://dryver.s3.eu-central-1.amazonaws.com/assets/documents/DRYRivERS+tutorial+Hungarian+2021.09.23.pdf

IMG_7030

A helyszínen lehetőség nyílt az alkalmazás kipróbálására.

A mobil alkalmazás fejlesztésénél fontos szempont volt, hogy minél egyszerűbben lehessen adatot gyűjteni.  Az alkalmazás offline is működik, arra az esetre, ha a terepen nincs térerő. Gyors, egyértelmű és egyszerű a használata, s több oldalról is támogatott a helymeghatározás. (GPS).

Természetesen az alkalmazás bármely vízfolyáson használható, tesztelhető. A mobil alkalmazás használatának hosszú távú célja, hogy ne csak a projekt mintaterületein, hanem minél szélesebb körben, minél nagyobb területet fedjen le. Az erre irányuló törekvések elindultak, hiszen Marokkóból és Indiából is történt már adatrögzítés.

Az Egyesült Államokban egyelőre még nem indult el az alkalmazáson belüli adatrögzítés. Mivel Kína területén nem elérhető a Google Play Áruház - és egyelőre még csak innen elérhető az alkalmazás-, így innen sincsenek adatok.

DRYvER mobil alkalmazást népszerűsítő magyar nyelvű film linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=337IWiXOjjE

Fotók: Jusztinger Brigitta és Keszler Patrícia (DDVIZIG)

Utolsó módosítás: 2021. november 02., kedd 13:51
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat