Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájhasználat-váltás az Ormánságban

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2022. szeptember 21., szerda 14:43

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban című, KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 azonosító számú Ős-Dráva projekt nagyrészt a Magyarország dél-délnyugati részén, a Dráva folyó mentén található Ormánság területén valósult meg.

A fejlesztés alapvető célkitűzése, hogy a természeti szépségekben ma is gazdag, egykor vizekben bővelkedő térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, elősegítse a területen keletkező vizek visszatartását, és pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósult projekt tervezője és kivitelezője az Aquaprofit Kft. volt. A filmet a Grundfos Kft. készítette, aki az Aquaprofit Kft. alvállalkozójaként a vízkivételi mű szivattyúinak beszállítója volt.

Az országosan kiemelt beruházás eredményeként a térség vízháztartása kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá válik. Hatékonyabb, rugalmasabb vízgazdálkodási rendszer működtethető, az aszályos időszakokban is a tájhasználat-váltást figyelembe vevő, többcélú vízellátás biztosítása válik lehetővé, továbbá mérsékelhetőek a belvizek és a helyi vízkárok. Ez mind a mezőgazdaság, mind a települések élete, mind pedig a természeti környezet szempontjából kedvező lépés.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 21., szerda 15:13
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat