Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Ügyelet telefonszáma: +36 72 506 300
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Siker az Ormánságban – Elkészültek az Ős-Dráva Program kivitelezési munkái – 2022. március 11.

Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

2022. március 16., szerda 10:45

A „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű beruházás 12,944 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult
meg a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.
(KEHOP-1.3.0-15-2016-00014)

A 45 települést érintő, országosan kiemelt beruházás eredményeként a térség vízháztartása kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá válik, ez mind a mezőgazdaság, mind a települések élete, mind pedig a természeti környezet szempontjából kedvező lépés. A projekt megvalósulásával a táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdők, rétek, kertek, gyümölcsösök szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, s ezáltal megnő a hátrányos helyzetű ormánsági lakosság jövedelemteremtő vállalkozási lehetősége is.

A projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában valósult meg.  A projekt kivitelezési munkáit az Aquaprofit Zrt. végezte.

A projektzáró eseményre március 10-én került sor Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

A rendezvényen részt vett Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Udud Péter, a kivitelező Aquaprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepi köszöntők után Udud Péter vezérigazgató, a kivitelező Aquaprofit Zrt. képviselője tartott beszámolót az elkészült beruházásról, majd Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója tartott előadást az elkészült rendszerről és annak működéséről.

Ezt követően a hallgatóság elsőként A vízkormányzó rendszer működését bemutató kisfilmet tekintette meg, melyet a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízásából a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet –Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke készített, majd levetítésre került Az Ős-Dráva projekt elkészültét bemutató kisfilm is, melyet a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízásából a MyAd Marketing Kft. készített.

A sajtónyilvános esemény az ünnepi szalagátvágást követően Mánfai György fotóművész Rejtőzködő kincsek – Ormánság című kiállításával zárult. A kiállítás az Ős-Dráva Látogatóközpont nyitvatartási idején egészen Húsvétig lesz megtekinthető.

Vizkiveteli mu Dravagardony

Utolsó módosítás: 2022. március 16., szerda 11:15
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat